Unlu İrmik Helvası

Unlu İrmik Helvası
Unlu İrmik Helvası Tarifi
Unlu İrmik Helvası Nasıl Yapılır?
Unlu İrmik Helvası
Merhabalar,
Ne zaman tatlı krizim tutsa yapılacak tatlılar arasından ilk alternatifim helva olur ve ben kendimi mutfakta helva yaparken buluveririm :)
Unlu irmik helvasında, isminden de belli olduğu gibi irmiği daha fazla ve unu daha az kullanılıyor.
Helvanın kıvamını tutturmak kolay değildir, özellikle ilk denemelerde zorlanılır, bende ilk denememde karıştır karıştır kollarım ağrımıştı biraz zaman problemi yaşamıştım açıkçası, tadı güzeldi ama rengi biraz açık olmuştu. 
Bir sonraki denememde daha da iyi olmuştu derken, şimdilerde görüntüsü ve tadıyla da tarif paylaşacak kadar iyi buluyorum...
Önemli olan doğru malzemelerin, doğru zamanda ve doğru miktarda konulması... 
Bu yüzden tarifi tamamıyla uygulayın ve karıştırma aşamasında özellikle sabırlı olun...
Tam kıvamında helva tarifini sizlerle paylaşacağım...

Unlu İrmik Helvası Malzemeleri
  • 2 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım fincan sıvı yağ
  • Üzeri için tarçın 
1.AŞAMA
Yağ eritilerek irmik ve un kavruluyor.
2, AŞAMA
Bu aşamada sabırla karıştırmak ve renginin
koyulaşmasını beklemek önemli.
3. AŞAMA
Rengi koyulaşan irmik ve un karışımın üzerine 
süt ve şekerli karışım yavaş bir şekilde 
azar azar ilave edilerek karıştırılıyor.
Sütlü şekerli karışım iyice çektikten sonra kapağı kapatılarak 5 dk. demleniyor.
Unlu İrmik Helvası Yapılışı
  • Öncelikle 2,5 su bardağı soğuk sütü sığabilecek geniş bir kaba dökelim ve içerisine 2,5 su bardağı şekeri ilave ederek karıştıralım.
  • Tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı ve yarım fincan sıvı yağı koyarak ocağın altını açalım, tereyağı iyice eriyene kadar karıştıralım.
  • Üzerine 2 su bardağı irmik ile 1 su bardağı unu dökelim ve karıştıralım.
  • Bu aşamada iyi karıştırmamız gerekiyor. (kollarımız biraz ağrıyabilir fakat her yerinin eşit kızarması için iyi karıştırmak şart,  helva ne kadar iyi karıştırılırsa o kadar lezzetli olur.) Önce hafif sıvı bir kıvam alacak daha sonra kızarmaya başlayacak, sürekli karıştırmaya devam edelim, renginin koyulaşması önemli.
  • Rengi değişen iyice esmerleşen irmik ve helvaların üzerine, hazırladığımız süt ve şekerli karışımı karıştırarak yavaş bir şekilde ilave edelim. (helvanın topaklanmaması için bir elimizde sütlü şekerli karışımı yavaş yavaş dökerken, diğer elimizle de kaşıkla sürekli karıştırmaya devam edelim.)
  • Bu aşamada kısık ateşte sürekli karıştıralım, sütlü şeker karışımını iyice çekince ve tenceredeki helva kaşıkla beraber tencereden kalkıyorsa yani tencereye yapışmıyorsa helva olmuş demektir.
  • Tencerenin kapağını kapatarak en az 5 dk. dinlendirelim.
  • Helvaya kaşıkla şekil vererek tabağa yerleştirebilir, üzerini tarçınla süsleyebilirsiniz. Arzuya bağlı olarak, sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir.
Afiyet Olsun...

Yorumlar

  1. nefis olmuş canım.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. sanırım çoğumuzda öyle, canımız tatlı isteyince helva kavurmaya veririz kendimizi :) ellerine sağlık.

    bana da beklerim :) http://www.tarifname.net/

    sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Güzel Yorumlarınız İçin Teşekkürler

Popüler Yayınlar