Fırında Dolma

Fırında Dolma
Fırında Dolma Tarifi
Fırında Dolma Nasıl Yapılır?
Fırında Dolma
Dolmayı, tencerede pişirme yönteminin dışında bir şekilde pişirmek isterseniz,
Bu tarifle fırında yapılan dolmanın keyfini çıkarırsınız...
Üzeri kızaran dış malzemenin suyunun iç malzemeye geçen aroması çok güzel...
Ben ilk denediğimde ve tadına baktığımda, neden daha önce aklıma gelmedi fırında yapmak diye düşündüren, düşündürürken de yediren bir lezzet ile selamlaştım...
Sizde bu tarifi deneyin ve bu lezzet ile tanışın isterim... Sevgilerimle...
Fırında Dolma Malzemeleri
  • 20 adet dolmalık biber
  • 2 adet patlıcan
  • 3 su bardağı pirinç
  • 6 adet domates
  • 3 orta boy soğan (kullanacağınız soğan büyükse 2 soğan yeterli olacaktır.)
  • 1 bağ maydanoz
  • Yarım demet dere otu
  • Yarım demet nane veya 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kırmızı toz biber 
  • Pul biber
  • Kekik (sevenler için)
  • Tuz
Not: Baharatların ne kadar konulması gerektiği tamamen sizin arzuna kalmakla birlikte benim kullandığım ölçü 3 çay kaşığı karabiber, 3 çay kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı pul biber, 2 çay kaşığı kekik, 4 çay kaşığı tuz.)

Fırında Dolma Yapılışı
  • Öncelikle biberleri ve patlıcanı yıkayalım. (Ben bu tarifi biber patlıcan olarak veriyorum ama siz bunu patates, domates, asma yaprakları dilediğiniz başka bir malzemeyle de, iç malzeme miktarını ayarlayarak yapabilirsiniz.)
  • 3 su bardağı pirinci yıkayalım, sürerek büyük bir kaba alalım.
  • Üzerine 6 domates ve 3 soğanı doğrayalım kaşıkla ezerek karıştıralım veya elimizle yoğuralım.
  • 2 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçasını ilave edip aynı şekilde karıştıralım.
  • Yeşillikleri ince ince kıyarak üzerine ilave edelim ve baharatları ile tuzu dökelim.
  • Yağını da dökerek iyice karıştıralım.
  • Hazır olan iç malzemeyi, içlerini boşalttığımız biber ve patlıcanların içlerine bastırarak dolduralım,suyunu tekrar malzemenin içine dökelim, kapak olarak kendi kapaklarını veya domates dilimleri kullanalım.
  • Fırın tepsisine veya borcama tek tek dolmanın kapak kısımlarını (pirinçler pişerken içlerinden çıkmaması için) üstte kalacak şekilde yerleştirelim.
  • İç malzemenin suyunu diğer malzemelerden süzerek dolmanın üzerinde gezdirelim.
  • Bir kaba su dolduralım ve içerisine biraz tuz dökelim.
  • Hazırladığımız suyu tepsi veya borcama yerleştirdiğimiz dolmanın üzerine, dolmaların üzerini kapatmayacak şekilde su dökelim.
  • Tepsinin üzerine folyo veya yağlı kağıtla kapatalım.
  • 200 derecede 5 dk. ısıtılmış fırına tepsiyi koyarak 20 dk. kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...

Yorumlar

  1. hımmmm bayılırım,eline sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  2. Çok severim fırına vermeden önce üstlerine süt gezdiririrm süper olur ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımm süt gezdirmeyi deneyeceğim mutlaka, teşekkür ederim. Sevgiler...

      Sil

Yorum Gönder

Güzel Yorumlarınız İçin Teşekkürler

Popüler Yayınlar